Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı Afrika ülkeleri, Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali'yi kapsayan resmi ziyaretine katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ziyaretin son durağı olan Mali’de Diyanet İşleri Başkanlığı ve Mali Cumhuriyeti Din İşleri ve İnanç Bakanlığı arasında yapılan "Din Hizmetleri Alanında Mutabakat Zaptı"nı imzaladı.
Başkent Bamako’da gerçekleştirilen baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita tarafından devlet nişanı takdim edildi. İki ülke arasındaki anlaşmalar, ilgili bakan ve kurum yöneticileri tarafından imzalandı. İmza töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mali Cumhurbaşkanı Keita ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Sarayında basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, imza törenin ardından ziyaretine ve görüşmelerine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Mali’ye cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye’den ilk ziyareti gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mali Cumhurbaşkanı Keita’ya gösterdikleri misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.
“DEAŞ, El Kaide ve Boko Haram gibi örgütlerin öncelikli hedefi her zaman Müslümanlar olmuştur”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarına şöyle devam etti: “Her kim eli kanlı çeteleri belli bir din ya da etnik kimlikle özdeşleştiriyorsa, o teröristin ekmeğine yağ sürüyor derken onları onlarla beraber değerlendiriyoruz. DEAŞ, El Kaide ve Boko Haram gibi örgütlerin öncelikli hedefi her zaman Müslümanlar olmuştur. Bu hususta özellikle batılı ülkelerin daha çok hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Terörizmin kanlı ve çirkin yüzünü, bugün maalesef Burkina Faso’da bir kez daha gördük. Başkent Ouagadougou’da gerçekleşen terör saldırılarını kınıyoruz. Biz sadece ülkemizi hedef alan terör örgütlerine değil, tüm terörist yapılara karşıyız. Terörizme karşı samimi bir mücadele verilecekse, tüm ülkelerin aynı tutumu benimsemesi gerekmektedir.”
Mali’de yürütülen kalkınma ve insani yardım projelerinin güçlendirilerek sürdürüleceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Burslarıyla birçok Malili öğrenciye Türkiye’de üniversite eğitim imkânı sunduklarını, Türkiye Diyanet Vakfı ile bazı gönüllü kuruluşların da Malili gençlere eğitim desteği sağladığını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biraz önce ekonomi, enerji, sağlık, eğitim, bilişim, diplomasi ve spor alanlarında çeşitli anlaşmalar imzaladık. Bu anlaşmaların da ikili ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağına ve yararlı sonuçlar doğuracağına inanıyorum” diye konuştu.
Din eğitimi, din hizmeti ve dini yayınlar gibi birçok alanda işbirliği yapılacak
Türkiye ve Mali arasında gerçekleştirilen anlaşmalardan "Din Hizmetleri Alanında Mutabakat Zaptı"nı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile Mali Cumhuriyeti Din İşleri ve İnanç Bakanı Thierno Amadou Oumar Hass Diallo imzaladı.
İki ülke arasında kardeşlik bağlarını pekiştirmek ve dini alandaki işbirliği ilişkilerini güçlendirmek amacıyla imzalanan mutabakat zaptıyla kurumsal tecrübe paylaşımı, din eğitimi, din hizmeti ve dini yayınlar gibi birçok alanda işbirliği yapılacak.
İslam’a zarar veren aşırı görüşler ve dini istismar eden örgütlerle mücadele etmeyi de içeren mutabakatta Diyanet İşleri Başkanlığı, imamların, vaizlerin ve müezzinlerin eğitimi konusunda Mali Cumhuriyeti’ne tecrübesiyle destek verecek. Taraflar, İslam mirasının korunması, değerinin yükseltilmesi ve yayılması için yapılan araştırma ve çalışmalar konusunda ve insani yardım ve hayırseverlik projeleri alanında işbirliği yapacak.
Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve beraberindeki heyet Mali Uluslararası Bamako-Senou Havalimanı'ndan, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ile eşi Aminata Keita tarafından uğurlandı.